BollywoodOpera

BollywoodOpera

BollywoodOpera

Föreställningar i Botkyrka 25 maj – 2 juni 2016 samt 29 juni – 5 juli 2017 med Parkteatern i Stockholm

Kära Publik!

Operakonsten började sin vandring från Indien för 5000 år sedan i sällskap med människor, som bar med sig sina berättelser, sånger och melodier. De vandrade genom Orienten och vidare genom den Arabiska halvön. Där föddes de gamla Kyrkotonarterna 500 år eKr. Dessa är grunden för hela den Västerländska konstmusiken, inklusive Bach, Beatles och Beyoncé.

 

Därefter vandrade människorna upp mot den Iberiska halvön och södra Europa där Barocken kastade sig över melodierna och förvandlade dem till dramatiska koloraturer, med gudar, gudinnor, hjältar och övernaturliga väsen från mytologin och sagor. Vidare mot Italien, där Bel Canto, it. ”vacker sång” utvecklades som sångteknik och den italienske operakompositören G. Rossini komponerade drygt 40 operor på 20 år, däribland Italienskan i Alger.

2010 fick jag idén att återbörda operakonsten till sitt ursprungsland Indien, i form av det modernare Bollywoodfilm-formatet och valde Rossinis Italienskan i Alger, eftersom den har samma uppbyggnad av känslor av glädje, ilska, sorg, där människor bryter ut i sång, dans och musik.

 

Med denna produktion vill jag visa att vi människor har vandrat ända sedan vi tog oss upp på våra ben i Afrika för ca 200.000 år sedan. Så fort vi kunde stå upprätt började vi vandra, som ett perpetuum mobile (evig rörelse). Alla som lever utanför Afrikas gränser är invandrare! Vi har vandrat och omfamnat jordklotet, likt ett träd som förgrenat sig utefter våra vägar, där människor, som ett rikt kolorerat bladverk färglagt vårt underbara jordklot under de årtusenden vi levt tillsammans.